Olika levlar

I fyrmanna finns sedan säsongen 2015/2016 fyra olika levlar, level 4-7. Level 1-3 återfinns i kidsvolley, och de nya fyrmannalevlarna är naturliga fortsättningar. Level 4 och 5 känns igen från det tidigare systemet  i form av U11 respektive U13/U15, level 6 och 7 är däremot nya levlar som tillkommit då ett större behov av progression visat sig nödvändigt.

Level 4

Level fyra hette tidigare U11 och uppkom när man insåg att hoppet från kidsvolley  till fyrmannavolleyboll som spelas i åldersklasserna U13 och U15, det som förr hette volley2000, var för stort. Level 4 skapades av Habo Wolley och gick under arbetsnamnet kidsvolley level 3, för att i Norrland få namnet volley1000. Därför råder det fortfarande begreppsförvirring men numera är alltså namnet level 4.

Kort och gott är level 4 som volley 2000 med de stora skillnaderna att man får fånga bollen på andra slaget och att man måste göra tre slag. Utförliga regler finns här:
Regler level 4

Level 5

Level fem är tidigare U13/15, som innan dess hette volley 2000. Spelet har funnits sedan 1990-talet och var länge den enda formen av fyrmannavolleyboll. Det är välkänt i stora delar av volleybollsverige, men har nu alltså fått nytt namn i level 5.

Regler finns här:
Regler level 5

Level 6

Level 6 är en ny spelform som bättre förbereder spelarna för sexmannaspelet. All serve sker bakom baslinjen och näthöjden höjs till 2010 cm. Block måste dessutom täckas upp på volley, vilket gör ett  man får betydligt mer betalt för ett bra block och momentet upptäckning blir betydligt viktigare.

Film på spelet

Regler finns här:
Regler level 6

Level 7

Level 7 är ytterligare en ny spelform och den svåraste av alla. Den ser ut precis som level sex förutom att all serve är borttagen. Fyra spelare måste därför täcka en hel plan, vilket är både utmanande och utvecklande. Att träna fyra personer utan studs gör att övergången till sexmanna blir betydligt enklare och väsentligt mer naturlig.

Level 7 är inte en spelform för alla, utan en spelform just för de som kommit längst som behöver en utmaning.. Att man inte har prövat på level 7 när det är dags att börja med sexmanna kommer vara vanligt och är icke att se som ett nederlag.

Film på spelet

Regler finns här:
Regler level 7