Fyrmannabeach

Fyrmannabeach kan spelas på flera olika sätt. Att vara fyra personer på planen är vanligt förekommande i allmänna tävlingar öppna för exempelvis alla som är på stranden, men det är också vanligt förekommande bland barn.

För barn kan fyrmannabeach se ut på olika sätt, det kan spelas precis som de olika nivåerna i kidsvolley (kallas då kidsbeach) samt  liknande inomhusvolleybollens spelform level 4. Vid tävlingsarrangemang där det ospecificerat står ”fyrmannabeach” kan man utgå ifrån att det är spelformen som liknar level 4 i klassen Ö11, könsmixad klass för de som är 10 år och yngre..

Fyrmannabeach är en bra spelform för barn som tycker att beachvolleyboll är roligt. Kidsbeach ser ut precis som inomhus och barnen lär sig hantera väder och vind samt att röra sig i sanden. En stor fördel är att man inte behöver lära de barn som spelar kidsvolley några nya regler.

När man kommer upp till det som enbart kallas fyrmannabeach (beachvolleyns motsvarighet till fyrmanna level 4) lär man sig även olika typer av anfall i beachvolleyboll, och vindens påverkan på spelet blir än mer påtagligt.

Skillnaderna mellan fyrmanna level 4 inomhus och fyrmannabeach är såklart att studsen av naturliga skäl är borttagen, men även att kravet om tre slag på den egna sidan är borta. Det beror på att det blir alltför svårt med hänsyn till väder och vind att alltid hålla bollen på egen sida tre slag, och det stjälper helt enkelt mer än vad det hjälper.

Kidsbeach och fyrmannabeach är naturliga sätt att börja spela beachvolley, både för de som håller på inomhus men också för nybörjare. Man lär sig grunderna och utvecklar sitt spel utan att det blir för svårt. Precis som inomhus spelar man på den nivån man ligger, vilket betyder att alla i samma ålder inte spelar samma nivå.

Fyrmannabeach är en spelform som barn tycker är kul, och man behöver inte stressa vidare från den. Den är dessutom väldigt lärorik och utvecklande. Nästa steg är tremannabeach, vilket ställer betydligt högre krav på spelarna både när det gäller beachvolleymässig kunskap men också mentalt då det lämnar större utrymme för taktik. Fram till 2008 spelades tremannabeach i u17-klassen, alltså fram till året man fyller 16 år, det är alltså en svår spelform för 10-åringar och således finns det ingen anledning att skynda i onödan.