När fyrmanna passar

Förutom i den självklara målgruppen barn 9-14 år i träningsgrupper är fyrmanna med dess olika spelformer gångbart i flera olika sammanhang. Nedanstående är de vanligaste:

Duktiga kids

Level 4 infördes som en ny spelform då man märkte att gapet mellan kidsvolley och nuvarande level 5 (tidigare volley2000) var för stort. Spelformen passar således för de som behärskar kidsvolley level 3 väl och känner att det är läge att ta steget vidare. Övergången från kidsvolley till fyrmanna brukar ske någon gång mellan 8-10 års ålder.

äldre nybörjare

Fyrmanna är utmärkt spelform för äldre nybörjare, som egentligen tillhör den ålder som har börjat spela sexmanna. Genom att spela fyrmanna får man förståelse för spelet och dess olika moment, då det är teoretiskt betydligt enklare och mindre komplicerat, Att man snabbt kommer till spel är såklart en fördel som ökar sannolikheten att fastna för sporten.

mellan- och högstadieklasser

När man håller lektioner i mellanstadiet (åk 4-6) och högstadiet (åk 7-9) brukar level 4 och 5 vara gångbara spelformer.  Beroende på hur stor idrottshall och vilka ytor man har kan man behöva krympa planen, vilket gör det lättare att behärska spelet. Ett bra tips är att använda kidsvolleyband, över en plan på längden, och sen använda sig av tremeterslinjerna för att skapa tre 6x9m planer.

motions- och föräldrarvolley

Fyrmanna är även passande spelformer när man startar föräldravolley eller motionsvolley, oavsett om strävan är att komma till sexmannavolleyboll eller om man har tänkt fortsätta spela fyrmanna. De olika levlarna gör att man ändå kan träna med progression.