Sommarlovskampen

Sommarlovskampen är en typ av tävling som pågår under hela sommarlovet där man samlar poäng. I slutet av året utses en prispall baserat på resultat i samtliga turneringar,

Tävlingsupplägg

Antal tillfällen
Man bestämmer ett förstadatum och ett sistadatum. Antalet turneringar man kör är upp till en själv, men att träffas en förbestämd tid varje vecka fungerar bra. I Habo har sommarlovskampen under åren genomförts varje onsdag från klockan 18.30.

Tävlingsklasser
Ifall det skiljer mycket i ålder och förmåga mellan deltagarna kan det vara befogat att dela upp dem i två tävlingsklasser, det andra alternativet är att blanda lag. Man behöver inte göra samma varje gång, utan kan ibland spela separat och ibland blandat och ändå beräkna slutpoäng i en gemensam tabell.

Lagindelning
Lotta lagen för att det ska bli rättvist. Skiljer det mycket i ålder och förmåga mellan deltagarna kan man ifall man ska spela gemensamt ändå dela upp dem vid lottning. På så sätt kommer det lika många rutinerade som oerfarna i varje lag, och det blir därmed rättvist.

Vid ojämt antal gör ett trebeachlag (ifall ni spelar tvåbeach) eller ett/två tvåmannalag (ifall ni spelar trebeach).

Spelschema
Hur man gör spelschema är helt upp till en själv, då situationen ser olika ut beroende på tillgång till antal planer och antal lag. Sträva efter att alla ska spela lika många matcher, men att man ändå ska kunna utse 1a, 2a, 3a, 4a, 5or, 9or etc.

Ett traditionellt gruppspel som sedan leder till ett nytt gruppspel brukar fungera bra, där alla ettor spelar mot varann, alla tvår, alla treor etc.

Spela matcher på tid för att det ska bli enkelt att följa spelschema, matcher om 10 minuter med några minuters paus är lagom. SIdbyte var sjunde poäng.

Poäng
Alla som kommer dit ska få poäng. För att locka spelare att komma även vid dåligt väder kan man dela ut bonuspoäng vid tråkig väderlek, s.k regnpoäng.

En bra poängtariff kan se ut på följande sätt:
1a 15p
2a 12p
3a 10p
4a 9p
5a 8p
6a 7p
7a 6p
8a 5p
9a 4p
10a 3p
11a 2p
>12 1p

eller

1a 15p
2a 12p
3a 10p
4a 8p
5-8 6p
9-12 4p
13> 2p

Vid dåligt väder utdelas 1-5p beroende på hur dåligt väder det är

Kidsvolleykamp

Annordnar man sommarlovskamp i kidsvolley behöver man inte dela ut poäng eller så. Då räcker det att man träffas och delar in lag och spelar matcher mot varann. Det enda man ska tänka på är att man ska få nytt motstånd varje match så länge det är möjligt.

Vuxennärvaro

För barn  är det ett måste att ha en vuxen i närheten, som agerar tävlingsledare och konfliktutredare. Från 14-15 års ålder bör spelarna klara av att styra upp dagen själva, men ifall det även är små barn med bör det ändå finnas vuxen närvaro.

Den vuxne kan hjälpa till att dela in lag, göra spelschema, fylla i resultat och räkna ut ev. fortsatt spelschema. Samt även fastställa slutresultat och dela ut slutpoäng. Man kan dessutom ge den vuxne mandat att dela ut minuspoäng för t.ex svordomar och negativ attityd.

Avslutning och prisutdelning

Sommarlovskampen måste självklart avslutas på ett värdigt sätt, med prisutdelning och annat som hör till. För att bibehålla spänningen in i det sista kan man köra med dubbla poäng i sista tävlingen, vilket ökar chanserna att gå ifatt vinnaren.

Priser får gärna vara något med anknytning till sporten, exempelvis en beachvolleyboll eller en tröja med texten ”sommarlovsmästare” på. Anordnar man sommarlovskamp i kidsvolley får självklart alla som är på avslutningen medalj.