Åka på tävling

Vissa tävlingar bestämmer man inom föreningen eller en träningsgrupp att man ska åka på. För att det ska fungera så bra som möjligt bör man ha en modell inom föreningen för att hantera anmälan, ordna skjuts, dela in lag etc.

Inför cupen

När man åker på en turnering är det någon annan som står för arrangemanget, och själva turneringsdagen finns det inte mycket som kan gå fel av det man själv kan påverka. Förarbetet är däremot viktigt för att så många som möjligt ska kunna ha kul och spela turnering.

Få ut info
Försök att vara tidigt ute om att det är turnering. Tumregeln är att ju yngre barnen är desto tidigare måste man vara ute. Förutom att berätta för barnen på slutet av många träningar när föräldrar eventuellt är där och hämtar, skicka även ut mail till berörda föräldrar. Det ska inte undgå någon när och var och för vilka det är turnering.
Ta upp anmälan
Ett smidigt sätt att ta upp anmälan, där man även kan lösa mycket annat, är genom ett google docs-formulär. Man hänvisar föräldrar i mail till att anmäla i ett google-docs, som man även kan länka till på klubbens hemsida. I docsen bör man förutom barnets namn och föräldrars kontaktuppgifter även fråga vilken klass de önskar delta i samt ifall föräldern kan skjutsa eller coacha. Exempel på docs för anmälan till turnering finns här.

Dela in lag
Dela in lag efter den policy ni har i er förening. Läs mer om policys om toppning och laguttagning här. Ge även lagen namn. En rolig grej kan vara ett göra lagnamn efter tema, exempelvis Super Mario-karaktärer, superhjältar, maträtter eller vad som helst. Även lag kan göras i ett google docs-formulär, som man på ett smidigt sätt kan dela mellan varandra i ledargänget.

Försök se till att laget kan träna tillsammans åtminstone en träning.

Ordna med skjuts
Bestäm vilka som skjutsar så att det finns tillräckligt med plats. Ifall inte tillräckligt många anmält intresse att skjutsa får man ringa runt och kolla, vissa kanske kan köra men ändå inte gjort det. För att göra fler villiga att köra är bensinpengar en bra grej. 15kr/mil är en rimlig summa, som delas mellan de fyra barn som sitter i en bil.

Försök ta hänsyn till var personerna bor. Ifall t.ex fyra av barnen bor i en grannstad bör dessa åka tillsammans. Det blir smidigast för alla.

Skicka info-mail till alla berörda
Cirka en vecka före turneringen går av stapeln, men efter att anmälan gått ut, bör man skicka ut info-mail till alla föräldrar vars barn ska vara med, samt till de barn som har uppgett en mailadress.

I mailet bör framgå varifrån man ska åka samt när det är samling (behöver inte vara samma för alla beroende på var man bor), när man ska vara framme, när turneringen förväntas sluta och när man beräknas vara hemma. Påminn även om vikten av att ha med sig mat under dagen.

Att skicka med laguttagningar i detta mail stjälper ofta mer än vad det hjälper, presentera i stället lagen för barnen på träningen.

Dagen D

För att allting ska flyta på väl under tävlingsdagen finns det vissa saker man måste tänka på, dessa nämns nedan och vissa av tipsen riktar sig direkt till spelare/föräldrar

Glöm inte bollar och matchtröjor
Till de flesta turneringar ska man ha med sig egna uppvärmningsbollar. Två bollar per lag räcker, då kan spelarna bolla ordentligt innan match. Ifall klubben förvarar alla matchtröjor någonstans är det lätt att glömma att ta med dessa. Glöm inte heller att ta med alla matchbollar tillbaks, märk dem gärna tydligt så att de blir lätta att hitta.

Kom i tid
Det kan låta självklart, men ta reda på vilken hall ni ska till och hur långt tid det tar att åka dit så att inga missöden sker. Med barn i bilen är det dumt att åka för fort, och en ostressad chaufför är en säkrare chaufför.

Gå på det tekniska mötet
Se till att alla ledare går på det tekniska mötet. Där får man information om mycket matnyttigt, t.ex ifall man får ta ett steg in i banan på serven, ifall man ska önska låt till prisutdelningen, eller hur man ska göra med protokoll.

Stöd barnen i dömningen
I fyrmanna är det standard att spelarna dömmer själva, medan i kidsvolley bläddrar någon av coacherna. Många barn känner sig osäkra som domare, och osäkerheten ökar ifall spelarna dessutom börjar gnälla. Som coach/förälder bör man stå i närheten av domaren, eller delta aktivt som exempelvis andredomare eller protokollförare.

Ha med mat!
Poängtera vikten av detta i infomailet. Erfarenhet har lärt oss att tillgången till mat ofta är tämligen begränsad i eller i närheten av vissa hallar. Att ha med sig matlåda behövs därför för att orka med hela turneringen.

Ta hand om tvätt
Antingen tvättar barnen sina egna tröjor, eller så samlar någon in alla tröjor och tvättar dem. Det viktiga är att det blir gjort.

Skjutsa hem barnen i den mån det går
Ifall det inte blir en avsevärd omväg bör man i den mån det går skjutsa barnen hem till sig efter tävlingen. På så sätt slipper de föräldrar som inte varit med under dagen åka och hämta vid samlingsplatsen, och man spar dessutom på miljön. Äldre barn kan ofta cykla eller åka kollektivt.

Ifall ni blir väsentlig senare eller tidigare än den tid som angivits i infomailet kan man med fördel skicka mail och/eller sms till föräldrarna. Är barnen äldre och har mobiltelefon fixar de såklart det själva.