Tremannabeach

Tremannabeach spelas på tävling i åldrarna 11-14 år. Det är en spelform som är betydligt lättare än vanlig beachvolleyboll men mer komplex än fyrmannabeach, utförliga regler finns här.

Tremannabeach, även kallat trebeach, är en bra spelform eftersom den inte ställer lika höga krav på teknik och korrekt utförande som beachvolleyboll. Många av de ungdomar som spelar beachvolley på somrarna spelar volleyboll resten av året, och prioriterar därför inte att lära sig slag som tomahawk eller att passa på beachvolleysätt. Dessutom är man en extra spelare, vilket innebär att man kan täcka av fler ytor och därigenom få längre bolldueller.

Jämför man trebeach med fyrmannabeach finns det förutom antalet spelare i laget en rad andra skillnader. Bland annat så måste man nu passa bollen, vilket ställer högre krav på mottagningen och dessutom införs ett precisionsslag istället för ett kast som andraslag. .

I trebeach får man inte heller spela över bollen med ett mjukt enhandsslag, även kallat pet. Bollen måste slås över med en så kallad hard touch alternativt fingerslag i kroppens riktning. I vanlig beachvolleyboll får inte heller förstaslaget ske med mjuk touch, detta är alltså ett steg mot att få in beachtänket då det kan vara väldigt svårt för volleybollspelare att komma ihåg att alla slag inte är tillåtna på samma sätt som inomhus.