Olika levlar

För att passa för så många som möjligt i åldrarna 6-9 år finns Kidsvolley i tre nivåer, 1, 2och 3. Det är inte ålder utan kunskap som styr vilken level man spelar. Regler för de olika levlarna finns här

Level 1

Kidsvolley level 1 är det spel som är lättast att komma igång med. Inga volleybollslag behövs utan det är endast kast. Level 1 fungerar utmärkt när man är ute i skolan i årskurs 0-1 och snabbt vill komma till spel. Spelformen är också bra när barnen ska lära sig rotera, vilket inte är det lättaste. Level 1 skapar också förståelse för vikten av samarbete, placering på plan och grundläggande taktik.

Level 2

Kidsvolley level 2 lägger till ett volleybollslag, serven. För vissa barn är det mycket svårt att lära sig underarmsserva, medan det för andra barn funkar direkt. När Habo Wolley startar ny kidsvolleygrupp börjar vi träna serve direkt för att man så snabbt som möjligt ska komma till level 2. Spelformen lämpar sig alltså för nya träningsgrupper, då de flesta som tränar regelbundet klarar av det efter några gånger. Level 2 har också fördelen gentemot level 2 att det tack vare serven att det är lite lugnare tempo. Level 1 kan ibland uppfattas som så tempofylld att det blir rörigt. Serven ger en mer naturlig paus mellan bollarna, eftersom de flesta barn tar några sekunder på sig att fokusera.

Level 3


Ifall man under tiden man tränar och spelar kidsvolley level 2 tränar på bagger och fingerslag kommer man efter ett tag kunna avancera till level 3. Vissa barn kommer klara övergången galant redan efter några veckor medan andra kommer behöva lång tid på sig för att bemästra de nya momenten som finns i level 3. Fördelen är då att man inte måste göra fingerslag och bagger, utan man kan ha med någon/några i varje lag som ännu inte bemästrar de slagen och ändå få det att fungera.

Under tiden man spelar level 3 kommer man kontinuerligt utveckla både bagger och fingerslag, inte minst i form av servemottagning, vilket är av yttersta vikt när man sedan övergår till fyrmanna level 4. Under tiden man spelar och tränar level 3 bör man också börja träna smash och block, färdigheter som måste bemästras när man går vidare till fyrmanna.  Eftersom level 3 innehåller fler moment än level 2 är det en spelform man ofta spelar under en längre period. När ett lag  sällan tappar bollen utan istället tar extrapoäng hela tiden är det en indikation på att level 3 är för lätt och det är dags att gå vidare till fyrmanna.