Tävla i fyrmanna

Runt om i landet arrangeras tävlingar i olika nivåer i fyrmanna. Att tävla är både roligt och utvecklande, och klubbar bör stötta sina spelare att tävla så mycket som möjligt.

Rörliga åldersgränser

I tävlingsbestämmelserna är fyrmanna en spelform för de födda 02 och tidigare, vilken level man spelar bestämmer man själv så 02or kan spela level 4 likväl som 05or kan spela level 7.

Tävlingsarrangör har självklart rätt att välkomna även äldre spelare, och det kan vara väldigt utvecklande för de som egentligen befinner sig i sexmannaålder att spela exempelvis level sju.

Tävlingsupplägg

I tävlingsbestämmelserna ingår att man ska sträva efter att alla lag ska få spela så många matcher som möjligt. Detta sker genom att man gör fyr- eller femlagsgrupper som efterföljs av antingen slutspel där man spelar ut samtliga placeringar eller nya grupper baserade på resultaten i första gruppspelet. När man åker på tävling kan man alltså räkna med många matcher.

I level 4 spelas inget regelrätt slutspel utan det är enbart gruppspel, som kan efterföljas av ett nytt gruppspel. Level 4 spelas i stor utsträckning av unga spelare och genom detta slipper man de kritiska vinna eller försvinna-matcherna.

Matcher kan spelas både på tid och med traditionell seträkning, det är helt upp till arrangören hur man gör.

I level 4 får alla likt i kidsvolley medalj, medan i övriga klasser är vanlig prispall standard.

Tävlingsbestämmelserna kan läsas här

Laguttagning

Reflektioner kring laguttagning och hur man bör tänka kan läsas här