Tävla i fyrmanna

Runt om i landet arrangeras tävlingar i olika nivåer i fyrmanna. Att tävla är både roligt och utvecklande, och klubbar bör stötta sina spelare att tävla så mycket som möjligt.

Rörliga åldersgränser

I tävlingsbestämmelserna är fyrmanna en spelform för de födda 02 och tidigare, vilken level man spelar bestämmer man själv så 02or kan spela level 4 likväl som 05or kan spela level 7.

Tävlingsarrangör har självklart rätt att välkomna även äldre spelare, och det kan vara väldigt utvecklande för de som egentligen befinner sig i sexmannaålder att spela exempelvis level sju.

Tävlingsupplägg

I tävlingsbestämmelserna ingår att man ska sträva efter att alla lag ska få spela så många matcher som möjligt. Detta sker genom att man gör fyr- eller femlagsgrupper som efterföljs av antingen slutspel där man spelar ut samtliga placeringar eller nya grupper baserade på resultaten i första gruppspelet. När man åker på tävling kan man alltså räkna med många matcher.

I level 4 spelas inget regelrätt slutspel utan det är enbart gruppspel, som kan efterföljas av ett nytt gruppspel. Level 4 spelas i stor utsträckning av unga spelare och genom detta slipper man de kritiska vinna eller försvinna-matcherna.

Matcher kan spelas både på tid och med traditionell seträkning, det är helt upp till arrangören hur man gör. Ofta är det lämpligt att spela på tid ifall man samtidigt har en kidsvolleyturnering.

I level 4 får alla likt i kidsvolley medalj, medan i övriga klasser är vanlig prispall standard.

Tävlingsbestämmelserna kan läsas här

Laguttagning

Reflektioner kring laguttagning och hur man bör tänka kan läsas här