Kidsvolley i Habo

Grupperna

I Habo finns för tillfället två kidsvolleygrupper, en för de födda 05-06 och en för de födda 07-08. I gruppen 07-08 spelas enbart kidsvolley medan i 05-06 spelas det även fyrmanna level 4.

Båda grupperna består av cirka 60 barn vardera, alla är inte med varje gång men vid varje pass brukar det vara 40-50 deltagare. Med så många deltagare är det självklart att alla inte ligger på samma nivå. Vissa har lätt för sig och gör snabbt stora framsteg medan andra står och stampar länge och halkar efter kunskapsmässigt.

Alla har inte heller samma ambitionsnivå. Vissa tränar varje vecka och åker på alla tävlingar som erbjuds medan andra aldrig har följt med på någon tävling utan nöjer sig med att träna.

Lokalerna

Kidsvolleyträningar i Habo bedrivs i Alléhallen, som mäter 42×22 meter. I hallen finns fyra volleybollplaner, sex badmintonplaner och möjlighet att ha dubbla kidsvolleyband. Detta innebär att man kan svälja stora mängder barn och än så länge ser vi ingen begränsning av det stora antalet.

Ledartätheten

Nyckeln till att vi klarar av att hantera en så pass stor mängd barn på ett bra sätt är att vi har en hög ledartäthet. Vi strävar efter att ha en vuxen ledare per fem barn och en ung ledare per fyra barn, något som vi ofta uppnår. Vi har i klubben 24 kidsvolleyledare samt ca 30 unga ledare. Precis som barnen så kommer inte alla ledare varje gång, den vetskapen att man som ledare inte behöver komma varje gång gör att det är lättare att tacka ja till ett engagemang. Vi brukar tala om att det är lättare att engagera ledare nummer 22 än ledare nummer 2.

Upplägg

Gruppen 05-06 tränar 17.30-18.45 på tisdagar och 07-08 samma tid på torsdagar, alltså sträcker sig passen 75 minuter. Varje pass innehåller nästan alltid momenten uppvärmning, teknikträning, spel och lek. Generellt sker uppvärmning och avslutande lek gemensamt medan under teknikträning och spel är vikväggen nerdragen och gruppen delad på två, denna uppdelning sker oftast efter nivå.

I den yngre gruppen tränas i synnerhet level 1 och 2, men några spelar även level 3. I den äldre gruppen spelar de flesta level 3 eller 4, vissa spelar även fyrmanna level 5 ibland. Tack vare tillgången till Unga Ledare kan man snabbt prova på nya spelformer. De unga ledarna bidrar med en trygghet och ett ledarskap på planen som gör att barnen höjer sig ett par nivåer.

Att vi kan dela upp och spela olika nivåer i samma träningsgrupp beror helt på vår höga ledartäthet. Denna är också av yttersta vikt då det kommer nybörjare. För att snabbt slussa in dessa i verksamheten låter vi dessa till en början i princip få privat intensivträning. I och med det kommer de snabbt upp på samma nivå som de som hållit på ett tag, vilket innebär att de inte känner sig dåliga. Dessutom uppstår det inga problem med att de som är mer erfarna upplever att någon ”förstör” träningen för dem genom att göra många misstag.

Chans att träna mer

I Habo erbjuder vi alla från årskurs 3 skolvolley två gånger per vecka, vilket innebär att de kan träna volleyboll totalt tre gånger per vecka. För de som bor i Jönköping erbjuds skolvolley en gång per vecka, men då redan från årskurs ett.

Tack vare skolvolleyn erbjuder vi barnen möjlighet att träna mer ifall de vill, och eftersom passen ligger i anslutning till skoltid konkurrerar de inte med andra idrotter. Habo Wolleys filosofi är nämligen att det är fördelaktigt ifall barnen håller på med flera olika idrotter, och genom att bara träna en kväll per vecka möjliggör vi detta. Vi försöker dessutom samverka med övriga föreningar så att träningstiderna inte krockar, på så sätt slipper barnen välja idrott tidigt utan kan istället fortsätta hålla på med olika sporter.