Tävla i kidsvolley

Att tävla är höjdpunkten för många idrottare, kidsvolleyspelare inget undantag. Kidsvolley som tävlingsform är dessutom anpassad för just barn, då den skiljer sig så markant från många andra idrotter som redan i tidig ålder har stort fokus på resultat och tabeller.

Låga trösklar

Tack vare att man själv väljer på vilken nivå man spelar och att resultatet inte får huvudfokus är tröskeln från träning till tävling låg. En tävling skiljer sig inte mycket från att spela på träning, och då Kidsvolley är en nybörjarvänlig sport är det inte ovanligt att man kan tävla redan efter första träningspasset. Att en Kidsvolleytävling håller på maximalt fyra timmar bidrar även det till enkelheten att åka på tävling, det krävs ingen stor framförhållning och helhelgsplanering.

Tävling på barns villkor

Kidsvolley är utformat med ett barnperspektiv, så även när man tävlar. En kidsvolleytävling är fartfylld, komprimerad och fokus ligger på glädje och utveckling, inte resultat. Alla får spela på sin nivå, och delas inte upp efter ålder eller kön. Tack vare att alla matcher går på tid kan man spela flera matcher i tät följd , vilket innebär att man knappt hinner bli sur över en förlust innan man har en ny chans att vinna.

I kidsvolley måste alla i laget vara delaktiga. Det är omöjligt att toppa utan alla spelar lika mycket. Alla kommer att få göra samtliga moment och en bra lagledare ser såklart till att alla servar ungefär lika mycket, att rätt person blir utbränd och så vidare. Det faktum att alla spelar på sin egen nivå gör att ett lag aldrig kan helt bäras av en spelare, ifall man dominerar är det nämligen dags att gå upp i level.

Fair Play är ett självklart inslag i Kidsvolley, och lagledarna hjälps åt att hålla reda på att deras adepter följer reglerna. Små regelöverträdelser ignoreras med fördel, och man går efter devisen hellre fria än fälla. Att någon glömmer att rotera, kastar ett tekniskt knepigt kast eller föser på serven spelar ju ingen som helst roll. Barn vill få till bra spel, inte vinna p.g.a regler de själva inte förstår.

Alla är vinnare

I kidsvolley finns inga tabeller eller slutspel, man räknar visserligen poäng under matcherna men resultatet har ingen betydelse. Detta innebär förutom att det är avsevärt mycket lättare att lägga ett spelschema att alla får spela lika mycket, och att alla kan känna sig som vinnare. I slutet av en kidsvolleytävling får nämligen alla lag kliva upp på prispallen och ta emot medalj, vilket leder till att det är nästa uteslutande glada barn som lämnar hallen