Dagturnering

Man kan i samarbete med skolan försöka få till att arrangera en dagturnering. I Habo Wolley arrangerar vi varje vår, några veckor före skolavslutningen, en turnering för samtliga i årskurs sex. 2016 var det 30 deltagande lag. Hur många lag man klarar av och ifall man ska arrangera inomhus eller beachvolley är upp till varje förening. Här kommer information om hur vi gör:

Hålltider
8.30 – barnen ska vara på plats för närvaro med sina respektive lärare
8.45 – Information från oss om dagen
9.00 – Första matchstart
11.00 – Lunch
11.45 – Genomgång och start av lagparadis
12.30 – Roterande matchspel (kortmatcher)
12.55 – Lottning av elevlag
13.05 – Match elevlag vs. Lärarlag
13.25 – Avrudning, dela ut lappar
13.30 – SLUT

13282703_10153758003600939_836229437_o

Förberedelser
En viktig del av förberedelsen är naturligtvis att förankra turneringen i skolorna. Bestämma dag och tid samt gå igenom regler och förutsättningar åtminstone med idrottslärare på respektive skola.

Har ni inget eget PA-system i föreningen finns det troligtvis högtalare att låna från någon skola, musik under dagen gör stämningen avsevärt mycket bättre. Att spela musik under matcherna och sedan låta det vara tyst i pausen blir dessutom en väldigt tydlig klocka. Mikrofon in i högtalaren underlättar vid genomgångar, annars fungerar megafon i nödfall. Att bara skrika är lönlöst ifall man är utomhus och det blåser/regnar.

Självklart ska nät, bollar, linjer och antenner finnas på plats i god tid före eleverna kommer, så att de som anländer tidigt kan ge sig ut i sanden direkt.

Lagindelning och spelschema
Idrottslärare på respektive skola är ansvariga för att dela in jämna lag och ge dem namn, för att lättare kunna göra spelschema kan man med fördel ge skolor olika teman för lagnamn. Exempelvis djur, länder och superhjältar. Det ska vara fem spelare i varje lag, då gör det ingen om en är borta. När man sedan spelar så funkar det bra att spela fem mot fem, men möter man ett lag som är fyra får laget med fem ha en spelare utanför.

Se till att ha en deadline för ledarna att lämna in deltagande lag ca en vecka före turneringen, så att ni får tid att göra spelschema. Gör sedan spelschema så att man får möta lag från så många skolor som möjligt. Sikta på att lagen ska hålla sig på samma bana så mycket som möjligt, det är lättast. Vi har insett att man inte behöver spara resultat eller ta fram någon vinnare, att alla bara får spela mycket matcher är det viktigaste!

Funktionering
Alla skolor får bidra med så många lärare de kan, dessa får sedan göra alla enkla uppgifter så att ni från er förening kan fokusera på den övergripande verksamheten. En lärare på varje bana som räknar poäng och agerar domare vid tvister underlättar mycket.

Matchspel
Vilken level man ska spela beror naturligtvis på ålder, när vi kör med årskurs sex har vi insett att level 4 blir bäst. Vi har försökt level 5, men det är för svårt, trots att vi haft flera som spelar med.

Matcherna spelas på tid, 10 minuter med två minuters paus mellan matcherna. På så sätt hinner med med fem matcher per timme. Med femlagsgrupper kan man således spela ett helt gruppspel på två timmar, vilket brukar vara lagom. Sex lag per plan är maximum, annars blir det för mycket väntan.

Lag-paradis
Paradis är en spelform som går ut på att ta sig till vinnarsidan, och där samla guld. Ett lag börjar på vinnarsidan, och andra lag står i kö på utmanarsidan. Om utmanarlaget vinner bollen får de gå över till vinnarsidan och laget på vinnarsidan får gå och ställa sig sist i utmanarleder. Vinner de på vinnarsidan får de på utmanarsidan ställa sig sist och nästa lag får utmana. Det är alltid utmanarsidan som servar.

Efter 10 minuter räknar man sina guld, de två lag som har flest guld på varje bana (utom banan ”högst upp”) får gå en bana uppåt och de två lag med minst guld på varje bana (utom banan ”längst ner”) får gå ett steg nedåt. På så sätt får man möta fler olika lag.

Roterande Matchspel
Dela upp lagen på de olika planerna och spela sedan korta matcher till sju. Matcher först till sju går riktigt snabbt och man hinner med många matcher på en halvtimme. För enkelhetens skull så håll lagen på samma plan hela tiden, men se till att man får möta andra lag än under förmiddagen.

Lottning av elevlag
Under förmiddagen får alla elever möjlighet att skriva namn och klass på en lapp och stoppa i en låda, för chansen att vinna en plats i elevlaget som skulle utmana lärarlaget.  Dessa spelare drar man naturligtvis framför eleverna för att göra en kul grej av det hela.

Ställ ut fem olika lådor där varje skola ska lägga i specifik låda, för att det ska bli representanter från så många skolor som möjlig. På så sätt kommer fler vara intresserade av att sitta och heja. Har man möjlighet att göra två lärarlag kan man även göra två elevlag och spela matcherna parallellt. Verkar intresset stort kan man till och med låta två lag möta samma lärarlag. Det tar dubbelt så lång tid men om stämningen och vädret är gott kan det vara en möjlighet.

Match mot lärarna
Match eller matcher mot lärarlaget kan spelas antingen på tid eller genom t.ex ett fullt set till 21. Har ni tillgång till ljudanläggning så se gärna till att någon av er speakar matchen, då blir det lättare att få med alla andra att heja.

Arrangeras en dagturnering i Beachvolley så är lärarmatch ingen bra idé om vädret är dåligt, då måste alla vara aktiva och röra på sig hela tiden istället.

Avslutning
Innan alla går hem ska man såklart passa på att tacka och även informera om klubbens verksamhet. Lämna gärna en lapp om vilka aktiviteter som finns framöver, om man vill börja spela. Det kan vara på sin plats att arrangera särskilda prova på-träningar direkt efter en sådan här tillställning, förhoppningsvis vill några testa.