Träna beachvolley

Som förening bör man arrangera träningar i beachvolley av framförallt tre anledningar

•Beachvolleyboll är en helt fantastiskt rolig sommaraktivitet, och stranden är ett bättre tillhåll än sporthallen (hallarna är för övrigt ofta stängda under sommaren) en varm sommardag

•Man utvecklas som volleybollspelare av att spela beachvolleyboll. Man får otroligt många bollberöringar eftersom man är färre på banan, och man utvecklar både rörlighet och känsla. Det mjuka underlaget gör dessutom spelet mer skonsamt för kroppen än volleyboll, och många upplever till och med beachvolley som skadeförebyggande inför inomhussäsongen

•Har man ingen beachvolleyverksamhet i föreningen tappar man relationen med spelarna över hela sommaren. Ifall man gör det ökar det risken att spelarna inte fortsätter när träningarna drar igång igen till hösten.

Utrustning

För att kunna bredriva beachvolleybollträning krävs egentligen enbart att man har tillgång till plan och bollar. Åtminstone en boll per deltagare är rekommenderat. Linjer och antenner förenklar och förbättrar träningarna avsevärt.

Bedriva träning

Att bedriva beachvolleyträning behöver inte vara lika strukturerat som inomhusvolleyboll, så länge vädret är bra brukar det bli lyckat ändå. Beachvolley är traditionellt sett mer lek än tävling, och att spela anses ofta roligare än att träna.

Hur ofta?

Det räcker att man håller organiserade träningar en gång per vecka. Eftersom planerna ofta är tillgängliga för alla kan de som vill spela mer själva dra ihop ett gäng och spontanspela.

Hur tränar man beachvolley?

Under sommaren kommer vi filma och publicera en övningsbank här på volleybompa.se, med tips på olika övningar i beachvolleyboll.

Har man ingen erfarenhet av att hålla i beachvolleyboll kan man tänka att det barnen tycker är absolut roligast är att spela, och alla de eventuella övningar man gör ska göras med syfte att förenkla just spel. Träna serve, side-out och försvar i olika mindre och större övningar.

Förutom den självklara vanliga matchen kan man spela olika former av paradis, halmstaddubbel eller baggerkrig. Att göra spelen till olika små tävlingar gör ofta att fokus ökat och träningarna blir bättre.