Ung ledare i Habo

I Habo Wolley började vi med Unga Ledare hösten 2014 och det blev succé direkt. Efter att ha kapat 20 minuter av träningen för de grupper som var aktuella för att vara unga ledare och introducerat konceptet kunde vi veckan efter dra igång.

2-6 år äldre

Spelare födda 00-01 är unga ledare för de födda 05-06 och de som är födda 02-04 är unga ledare för de födda 07-08. Pojkar 97 är dessutom unga ledare för de födda 00-01. Eftersom vi saknar en grupp med spelare födda 98-99 har vi tyvärr inga unga ledare för de födda 02-04 i dagsläget. Vi ser dock att de födda 00-01 tycker att det är så roligt att vara unga ledare att de förhoppningsvis kan tänka sig att vara det för den gruppen också.

10 unga ledare varje gång

Det brukar vara drygt tio unga ledare på varje pass, vilket gör att vi i kidsvolleygrupperna nu nästan alltid har mer än en ledare per tre barn. Med så hög ledartäthet möjliggör man för alla barn att utvecklas och uppmärksammas, både de som har lätt för sig och de som inte gått lika långt framåt.

Mentorer

På varje pass finns en eller två mentorer med. Dessa är nödvändigtvis inte själva engagerade som ledare för den grupp som tränar utan har till uppgift att coacha de unga ledarna. De är alltid behjälpliga att svara på frågor eller ingripa ifall det uppstår problem, men problem är något vi hittills varit förskonade från och mentorerna har kunnat fokusera på att utvärdera de unga ledarnas insats.

Fika

Alla som är unga ledare är först ledare ett pass för att direkt efter träna själva. De går ifrån passet när det är 5-10 minuter kvar och äter mellanmål som klubben fixat. Under tiden utvärderas passet tillsammans med mentorerna. I och med att passen är i anslutning till varandra och att det erbjuds mellanmål tar det inte speciellt mycket tid i anspråk att vara ung ledare, något som barnen men framförallt föräldrar värdesätter högt.

Månadens unga ledare

Varje månad utses Månadens unga ledare. Priset, i form av en vandringspokal där man får sitt namn ingraverat samt en plakett man får behålla, går till den ledare som utmärkt sig på ett positivt sätt.

Unga ledare på Mikasa Challenge

Under Mikasa Challenge i maj 2015 följde fyra unga ledare med som assisterande coacher. Tre i level 4 och en i U15 grön. Klubben tog kostnaderna för de unga ledarna, och med facit i hand var det mycket lyckat. Inför 2016 tampas vi med hur vi ska göra, då vi har väsentligt fler unga ledare som är för gamla för att spela själva.